keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Ruokailua.

Olen muuttanut ruokavalioni gluteenittomaksi, ja ajattelin jakaa pari hyväksi havaittua reseptiä.

Aikeissa on ollut jo kauan kokeilla kukkakaalimuhennosta/muusia, ja nyt sitten tein sitä. Ennen en syönyt yhtään kukkakaalia, mutta tuo muusi osoittautui aika mainioksi.

Teen sen yksinkertaisesti:

Kukkakaali keitetään, soseutetaan ja maustetaan voilla, suolalla ja halutessa kermalla.

Toinen uus juttu on gluteenittomat porkkanasämpylät. En normaalisti koskaan leivo sämpylöitä, koska en osaa tehdä hyviä; ne on mauttomia ja/tai liian kuivia. Siksipä yllätyin positiivisesti, kun leivoin näitä:

Gluteenittomat porkkanasämpylät


1-2 (100 g)porkkanaa
2 ps (à 11 g)Pirkka kuivahiivaa
5 dlvettä
n. 11 dl (n. 650 g)Pirkka gluteenitonta jauhoseosta
1 1/2 tlsuolaa
1 rklrakuunaa
1/2 dlöljyä  
 
Vaihe 1
Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi.
 
Vaihe 2
Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää seos hieman kädenlämpöistä (+42 C) lämpimämpään veteen. Lisää joukkoon porkkanaraaste, suola ja rakuuna. Alusta jauhoseosta vähitellen taikinan joukkoon. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Vaivaa taikina tasaiseksi. Vaivaaminen käy mainiosti kädellä. Taikina jää tarttuvan pehmeäksi.
 
Vaihe 3
Ota taikinasta lusikalla nokareita ja pyörittele öljytyin käsin sämpylöiksi. Kohota lämpymässä paikassa.
 
Vaihe 4
Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Tarjoa heti tai pakasta sämpylöiden jäähdyttyä kerta-annoksina ja sulata tarpeen mukaan.
 


Sämpylöistä tuli ihanan pehmeitä eikä kuivia! Kuivuuden esti todennäköisesti öljyn käyttö jauhojen sijasta sämpylöiden pyörittelyssä. Aivan ihania.
Raakuna haisi aika karulle, mutta valmiissa sämpylässä antaa juuri hyvän maun.
Kuivahiivan kanssa saa myös olla tarkkana, ensimmäisellä kerralla vesi oli varmaankin liian viileää, joten sämpylät muistutti enemmän leipiä. Ohjeen mukaan näitä tulee 20 kpl, mutta toisella kerralla tein 10 kpl ja mielestäni silloin sopivan kokoisia.
 
Ohje on todella perus, ja vieläkin parempia saa varmasti erilaisilla mausteilla. : )

Kokeilin äsken meidän uutta OBH Nordican keraamista paistinpannua. Ekalla kerralla kaikki pannut on hyviä, mutta uskon, että oikein hoidettuna tuosta on iloa pitkäksi aikaa. Ja onhan se aika ihanan värinen, sisältä semmonen tummahko nougat (kuva vähän tummentaa) ja ulkoa vanilja. Kuulostaapa herkulliselta...
 
 


Flunssa jatkuu/on alkanut uudestaan, kolmatta kertaa. Kaivoin lääkekaapin syövereitä ja nyt on jokapäiväisenä droppina Codesan comp, Duact ja D-vitamiinit. Paree ois näillä talttua, terveys rakoilee nyt vähän sieltä sun täältä ja alkaa olla aika puuduttavaa. Mut kyllä se siitä!

Suihku kutsuu ja sitten oleilua ennen iltavuoroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti